Nordic Walking

Wandelen is een van die bezigheden die zowel voor lichaam als geest gezond zijn. In tegenstelling tot vele andere sporten heb je weinig of geen materiaal nodig om met wandelen te beginnen. De laatste jaren kent de wandelsport een stijgende populariteit, mede dankzij de ontwikkeling van het zogenaamde “nordic walking”. Dat is een vorm van wandelen die nog vrij nieuw is in de lage landen, maar alsmaar meer beoefend wordt. In Scandinavië, de Verenigde Staten van Amerika en stilaan ook Nederland en België lijkt nordic walking goed op weg om een echte hype te worden.

Wat is nordic walking precies?

Nordic walking, of letterlijk “noordelijk wandelen” is een onderdeel van de wandelsport die in het noorden van Europa ontstaan is. Aan de basis van nordic walking liggen de langlaufers in Finland. Zij ontwikkelden deze vorm van wandelen om ’s zomers effectief te blijven trainen voor de winterse competitiewedstrijden. Het komt er in wezen op neer dat de langlaufers de specifieke bewegingen van het langlaufen imiteren, maar dan in zomerse omstandigheden. Nordic walking doe je met speciale skistokken, die ook wel “poles” genoemd worden.

De skistokken of “poles” bij nordic walking

Bij nordic walking is het de bedoeling dat je skistok of pole ongeveer 2,5 cm korter is dan je gewone skistok, omdat je uiteraard niet in de sneeuw moet prikken met je stok. In het algemeen kan je stellen dat je ideale pole voor nordic walking overeenkomt met 0,68 keer je lengte. Als je de pole vastneemt mag hij maximum een hoek van 90 graden vormen met je elleboog. Het verschil met een gewone wandelstok is dat bij de pole de voet schuin wordt geplaatst, terwijl dit bij de wandelstok recht is. Ook wordt er gebruik gemaakt van klittenband om de handlussen van de pole aan de pols te hechten.

De bewegingen bij nordic walking

Bijzonder aan deze vorm van wandelen is dat je lichaam minder sterk wordt belast. Als je klachten hebt aan de rug, de knie of de schouders dan kan nordic walking erg geschikt voor je zijn. Tegelijk blijf je wel je spieren effectief trainen want je gebruikt bij nordic walking zowat negentig percent van je hele spierstelsel.

Bijkomende voordelen Nordic Walking

Niet alleen je spierkracht maar ook je coördinatie en je conditie hebben veel baat bij deze sport. Door nordic walking stimuleer je hart en bloedvaten wat voordelig is voor je bloedsomloop. Bovendien ligt het calorieverbruik hoger dan bij recreatief wandelen en is nordic walking aangewezen bij revalidatie na blessures van sporters. En last but not least, een niet te vergeten voordeel is dat je dankzij de stokken meer rechtop gaat lopen en daardoor je ademhaling zal verbeteren.