Sandalen

Wil je sandalen kopen, maar weet je niet goed waar je op dient te letten, of twijfel je nog over je keuze? Zorg er in ieder geval voor dat je vooraf duidelijk bepaalt waarvoor je de schoenen wilt gaan gebruiken. Indien je er wandelingen mee wilt gaan maken is het verstandig om sandalen met een stevige profielzool te kiezen. Daarnaast dien je er rekening mee te houden dat je de sandalen vaak vast moet zetten met een bandje of klittenband en je enkels er geen steun van zullen ontvangen.

Sandalen met een stevige profielzool

Indien je wilt gaan wandelen op je sandalen is het verstandig om voor sportsandalen te kiezen, aangezien je op die manier kiest voor een goede zool met voldoende profiel. De stevige profielzool zorgt ervoor dat de onderkant van je voet voldoende ondersteuning krijgt, maar ook dat je grip hebt op de minder stevige of ruwe ondergronden. Het kiezen van de juiste sandalen komt wat dat betreft vooral neer op het bepalen van het doel van je aankoop. Als je door bergachtige gebieden wilt gaan wandelen die vaak moeilijk begaanbaar zullen zijn is het wellicht verstandig om ook te kijken naar wandelschoenen of bergschoenen.

Sandalen vastzetten

Daarnaast is het verstandig om goed te kijken naar de manier waarop je de sandalen vast dient te zetten. Vaak dien je gebruik te maken van bandjes, maar het komt ook voor dat je klittenband tot je beschikking zal hebben. Het nadeel van klittenband is dat er zand of ander vuil tussen kan komen, terwijl het er natuurlijk wel voor zorgt dat de sandalen gemakkelijk vast of los gemaakt kunnen worden. De bandjes van sandalen bieden aan de andere kant over het algemeen wat meer degelijkheid.

Voor- en nadelen van sandalen tijdens het wandelen

Het grootste nadeel van sandalen is dat ze tijdens het wandelen over het algemeen relatief weinig bescherming en ondersteuning zullen bieden. De enkel wordt niet goed ondersteund en losliggende stenen en takken hebben de mogelijkheid om je voet op een vervelende manier te verwonden. Aan de andere kant zorgen de open schoenen ervoor dat je op een heel luchtige manier kunt gaan wandelen, aangezien de bergschoenen vaak voor veel meer afsluiting en daardoor zweten zorgen. De sandalen kennen voor- en nadelen, maar zijn over het algemeen vooral geschikt voor de relatief eenvoudige wandeltochten en minder voor de ruige tochten door de bergen.