Blaren

Heb je last van blaren op de voet, of wil je ervoor zorgen dat je dit zoveel mogelijk kunt voorkomen? Een blaar is een oppervlakkig blaasje in de huid dat gevuld is met helder vocht. Ze ontstaan over het algemeen vooral op de plekken die aan veel wrijving hebben blootgestaan, waardoor het van belang is om dat zoveel mogelijk te voorkomen. Blaren op de voet kunnen tot vervelende en pijnlijke momenten leiden, maar zijn aan de andere kant gelukkig relatief gemakkelijk te behandelen of zelfs te voorkomen.

Symptomen van blaren

Blaren op de voet ontstaan niet zomaar uit het niets. Er dient dus sprake te zijn van wrijving op de voet, maar er is daarnaast altijd sprake van een symptoom. Op het moment dat de wrijving teveel of te vaak voorkomt zal er een rode plek op de voet ontstaan, die eventueel al wat pijnlijk aan kan voelen. Stop in dat geval met wandelen, kies voor een andere schoen of zorg er in ieder geval voor dat de wrijving wordt weggenomen. Indien je op dat moment toch doorgaat met het wandelen in dezelfde schoenen is de kans groot dat de blaren op de voet zullen ontstaan.

Blaren behandelen

Je kunt blaren op de voet behandelen door de omgeving van de blaar en de blaar zelf zo goed mogelijk schoon te maken met een desinfecterend middel als jodium, chloorhexidine of alcoholoplossing. Snijd de blaar vervolgens voorzichtig door vanaf twee kanten, maar maak daarbij altijd gebruik van een steriel mesje of naaldje. Druk de blaar voorzichtig leeg met een wattenstokje door deze er overheen te rollen of strijken. Plak er tenslotte een speciale blarenpleister op. Met een stel droge sokken en eventueel wat talkpoeder in je schoenen kun je de kans op nieuwe blaren op de voeten zo klein mogelijk maken.

Blaren voorkomen

Je kunt de blaren op de voeten daarnaast voorkomen door er in ieder geval voor te zorgen dat je de juiste schoenen draagt. Zorg ervoor dat ze groot genoeg zijn, maar dat ze aan de andere kant ook de juiste ondersteuning voor je voeten geven. Schoenen die kunnen ventileren zorgen er daarnaast voor dat je minder snel last krijgt van de blaasjes op te voet en ook een neopreen inlegzooltje kan de vorming van een blaar tegengaan. Zo kun je de blaren op de voet voorkomen en zal een behandeling later niet nodig zijn.